Geograafia välkloengud

Tartu Ülikooli geograafia osakond osales Haridus- ja Teadusministeeriumi 2021. aasta teaduse populariseerimise riiklikul projektikonkursil ja sai rahastust projektile "Geograafia välkloengud", mille eesmärgiks oli tutvustada erinevate ruumi andmemassiivide (mobiiliandmed, satelliidiandmed, sotsiaalmeedia postituste geoandmed) kasutamise võimalusi geograafia valdkonnas, milliseid eeliseid on selliste andmete kasutamisel ja millised on takistused ja riskid. Antud projektiga taheti tutvustada, mida geograafidest teadlased suletud uste taga teevad ning harida üldsust ja eelkõige nooremaid vanusegruppe huvitavate ja aktuaalsete teemadega.

Videoloenguid pidasid TÜ geograafia osakonna teadlased ning kaasatud oli ka osakonna vilistlane ja Keskkonnaagentuuri sünoptik Kairo Kiitsak, Päästeameti lõuna regiooni eriolukorratööde juht Margo Klaos ning Positium LBS projektijuht Eva-Johanna Võik ja andmejuht Margus Tiru. Projekti kontseptsiooniline juht ja eestvedaja oli Kristi Post. Filmimise ja videote monteerimise eest vastutas Loorebased OÜ

Projekti raames valmis 8 videoloengut (6 eesti- ja 2 inglisekeelset) koos eestikeelsete lühiartiklitega, mis avaldati ERR teadusuudiste portaalis Novaator. Lisaks on kõik videod leitavad TÜ geograafia osakonna ja Tartu Ülikooli ametlikus YouTube´ kanalis kui ka TÜ geograafia osakonna Facebookis.

Geograafia välkloengud

1) "Ohtlikud ilmanähtused Eestis" (Kairo Kiitsak)

2) "Restoration of peatlands in Estonia" (Iuliia Burdun)

3) "Kaart kui infoallikas" (Taavi Pae)

4) "Mobiiltelefoni andmestikuga koroonaviiruse vastu"  (Anto Aasa)

5) "Kuidas saada teada, kes külastavad Eestit?" (Janika Raun, Margus Tiru)

6) "Mis kasu on mobiiltelefoni andmetest hädaolukordade juhtimisel?" (Ago Tominga, Margo Klaos, Eva-Johanna Võik)

7) "Kus erinevad rahvusrühmad liiguvad?" (Veronika Mooses, Siiri Silm)

8) "Mapping the value of Estonian nature with social media" (Oleksandr Karasov)

Videote ilmestamiseks kasutati erinevaid graafilisi lahendusi ning teadustöös valminud kaarte, animatsioone, videoid, pilte, joonised ning filmiti juurde teemakohaseid taustakaadreid ja droonivõtteid üle terve Eesti. Videote peavõtted filmiti Tartu kesklinna erinevates asukohtades, Lõuna päästekeskuses, Tallinna lähedal Harku ilmajaamas ja Viljandimaal Soosaare soos. Kõikidest videotest on tehtud kolm versiooni – 1) ilma subtiitriteta; 2) ingliskeelsete subtiitritega, mis aitab videoid levitada ka rahvusvahelise publikuni; 3) eestikeelsete subtiitritega. Subtiitrite kaudu on tahetud jõuda inimesteni, kes video heli ei kuule nt vaegkuuljad või kellel puuduvad selleks vajalikud vahendid.

Videotega lootsime jõuda vanusegruppini 18–64. Erinevate turu-uuringute kohaselt on antud sihtgrupp väga erinevate meediatarbimise harjumustega, mistõttu kasutasime sihtgrupi kasamiseks erinevaid meediakanaleid. Nooremate vanusegruppideni jõudmiseks tegime postitusi Facebookis, YouTube`is, Twitteris, Instagramis ja LinkedInis ning internetiväljaannete (nt ERR Novaator) vahendusel lühiartikleid avaldades tahtsime jõuda keskealisteni.

Peamiseks sisuformaadiks teadlaste ja sihtgrupi vahel on valitud video, sest tänapäeval on video paljudele eelistatud meediavahend, mille abil on võimalik hõlmata laia vaatajaskonda ja levitada infot. Videoloengute abil loodame populariseerida teadust geograafilisest vaatevinklist, mis võib nii mõnegi noore tuleviku karjääri- ja erialavalikuid mõjutada.

Lisainfo: Kristi Post, kristi.post@ut.ee